9 načina kako da pobediš tremu pred završni ispit

Sigurno si do sada imao tremu kada su u pitanju važni datumi, kao što je usmeni ili pismeni zadatak, i znaš šta ona nosi sa sobom. Trema prouzrokuje strah, koji izaziva crvenilo, prekomerno znojenje, uznemirenost, ubrzano lupanje srca i zamuckivanje. Sve to dovodi do loših rezultata na kontrolnim i pismenim zadacima, iako si pre toga sve naučio.

Da bi savladao tremu, prvo moraš da znaš šta je prouzrokuje. Glavna je nesigurnost. Ukoliko nisi dovoljno dobro vežbao, osećaćeš zbunjenost, uznemirenost i strah, recimo, od dežurnog profesora i njegovog autoriteta, strah da ne izneveriš roditelje ili ne upišeš željenu srednju školu.

tremu

Uz ove savete ćeš sigurno prevazići tremu

Ne, neće ti pomoći srećna olovka koju si dobio još u prvom razredu, niti majica u kojoj si svaki pismeni zadatak dobro odradio. U borbi protiv treme ti neće pomoći nijedna srećna stvar, ali ti sam sebi možeš pomoći. Da bi znao kako da pomogneš sebi, izdvojili smo ključne faktore koji će ti pomoći da ovoj rundi sa tremom ti pobediš:

  1. Priprema – Najvažniji faktor za uklanjanje treme je svakako priprema ili vežbanje. Dobro naučeno gradivo za ispit i dovoljno uvežbani zadaci pomoći će ti u borbi sa tremom, ali i dobro odrađenim ispitom.
  2. Opuštanje – Jedan od odličnih načina da te trema zaobiđe je opuštanje. Veče pred malu maturu radi nešto što te opušta. Slušanje mužike, gledanje dobrog filma ili lagana šetnja sa prijateljima ili ljubimcem pomoći će da se tvoj mozak i misli dovoljno opuste i odmore za sutrašnji ispit.
  3. San – Dobar san je veoma važan faktor za savladavanje treme. Ukoliko odeš na ispit, a nisi se dovoljno naspavao, nećeš imati koncentraciju i nećeš moći da se setiš nijednog zadatka koji si vežbao. Automatski ćeš slabo uraditi završni ispit i nećeš moći da upišeš željenu srednju školu.
  4. Ishrana – Iako ti pre ispita neće biti do hrane, probaj da bar malo klopaš, jer će ti na ispitu sigurno biti lakše.
  5. Odeća – Zaboravi na „srećnu” majicu i obuci ono u čemu se osećaš prijatno i komotno.  
  6. Dolazak na vreme Ako ti ovaj faktor izgleda kao da nije bitan, grešiš. Od dolaska na vreme na završni ispit zavisi i tvoj strah. Ukoliko zakasniš, strah će biti ogroman, zato kreni ranije i pokušaj da stigneš bar 15 minuta pre početka završnog ispita.
  7. Disanje – Ukoliko ti se desi da na samom završnom isitu dobiješ tremu, tu je disanje. Pravilno disanje će ti pomoći da se opustiš i koncentrišeš na ispitu.
  8. Pozitivne misli – Pored disanja, tu su i pozitivne misli. Ukoliko te za vreme ispita uhvate nervoza i uspaničenost, udahni duboko, razmišljaj pozitivno i reci sebi: Ovu borbu ja dobijam, jer znam!
  9. Stručna pomoć – Ako ti ništa od prethodno navedenog ne pomogne, obrati se roditeljima ili profesorima – to nije ništa strašno, a sigurno će ti pomoći.

Pored OKmatematike, trema ne postoji

Ako pored svih navedenih faktora i dalje imaš tremu kada vidiš zadatak iz matematike, strah ti raste i pitaš se: Da li sam dovoljno vežbao matematiku?”, OKmatematika je rešenje za tebe. Online platforma koja pomoću modernih tehnologija postaje idealan saveznik u rešavanju zadataka i suzbijanju treme.

Ova online platforma služi da kroz zabavu razumeš ovu nauku i savladaš zadatke koji ti često zadaju glavobolju za završni ispit. Uz veliki broj testova na OKmatematici možeš lakše da se pripremiš za malu maturu. Uz realnu simulaciju testa iz matematike koji te očekuje na završnom ispitu, na tremu možeš da zaboraviš. Jer te očekuju isti odnos broja i kompleksnosti zadataka po oblastima i isto vreme za rad kao na pravom testu na polaganju male mature.

Prijavi se i ti i zaboravi na tremu!