9 ključnih faktora za pobedu treme na prijemnom ispitu

Prijemni ispit i upis na fakultet se polako približavaju. Tu su odmah „iza ćoška”, a tebi nervoza i trema samo rastu. Iako si siguran u svoje znanje i znaš da nema potrebe za tremom, ona je ipak tu.Trema prouzrokuje strah, koji izaziva crvenilo, prekomerno znojenje, uznemirenost, ubrzano lupanje srca i zamuckivanje. Sve to može da te dovede do loših rezultata na prijemnom ispitu.

Da li si znao da su stres i trema pred ispit neizbežan deo studentskog života i da ih, osim pravih genija, skoro svi proživljavaju, naročito pred polaganje ispita iz matematike? Ipak, to ne znači da ih ne mogu savladati i izaći kao pobednici.

trema

Uz ove savete sigurno ćeš i ti prebroditi tremu, dobro odraditi prijemni ispit i bez problema upisati željeni fakultet:

  1. Dobro naučeno gradivo i spremnost – Najvažniji faktor za uklanjanje treme je svakako priprema ili vežbanje. Dobro naučeno gradivo za ispit i dovoljno uvežbani zadaci pomoći će ti u borbi sa tremom, kao i da dobro odradiš ispit.
  2. San – Dobar san je veoma važan faktor za savladavanje treme. Umor i pospana glava ti sigurno neće pomoći u rešavanju zadataka, jer nećeš imati koncentraciju i nećeš moći da se setiš nijednog zadatka koji si vežbao. Naspavaj se dovoljno i bićeš fokusiran na prijemni ispit.
  3. Ishrana – Ne preskači obroke, naročito pred ispit iz matematike. Moraš imati dovoljno ugljenih hidrata i ne smeš biti dehidriran, zato jedi redovno i pij vode, jer su hrana i voda gorivo za tvoj mozak. Kada se tvoj mozak dovoljno napuni, neće biti mesta za stres i tremu.
  4. Odeća – Zaboravi na „srećnu” majicu i obuci ono u čemu se osećaš prijatno i komotno, jer zadaci iz matematike zahtevaju udobnost.  
  5. Muzika za dušu – Klasična muzika ima čarobne moći da pojača moć mozga. Dakle, zameni trenutnu listu pesama sa muzikom Baha, Mocarta ili Kenija Džija i smiri svoje živce. Ako je moguće, slušaj to dok ne stigneš do sale u kojoj se održava prijemni ispit. To će ti sigurno pomoći da smanjiš tremu i stres pred test iz matematike.
  6. Šetaj – Na tremu i stres utiču i spoljni faktori. Ukoliko imaš porodične ili zdarvstvene probleme, prošetaj i razmisli o svemu. Zanemari sve probleme na nekoliko sati i koncentriši se samo na ispit.
  7. Dolazak na vreme – Ako ti ovaj faktor izgleda kao da nije bitan, grešiš. Od dolaska na vreme na prijemni zavisi i tvoj strah. Ukoliko zakasniš, strah će biti ogroman, zato kreni ranije i pokušaj da stigneš bar 15 minuta pre početka prijemnog ispita.
  8. Disanje – Ukoliko ti se desi da na samom ispitu dobiješ tremu, tu je disanje. Pravilno disanje će ti pomoći da se opustiš i koncentrišeš na ispit.
  9. Pozitivne misli – Pored disanja, tu su i pozitivne misli. Ukoliko te za vreme ispita uhvate nervoza i uspaničenost, udahni duboko, razmišljaj pozitivno i reci sebi: „Ovu borbu ja dobijam, jer znam!”

trema

Dodatni saveti u borbi sa tremom

Kada dobiješ papir sa zadacima, zatvori oči i ubedi sebe da je sve u redu. Pročitaj pažljivo i saslušaj profesora dok priča o zadacima i prijemnom ispitu. Pre odgovaranja i rešavanja zadataka pažljivo prođi kroz sva pitanja, kako bi dobio više samopouzdanja. Oprezno troši vreme prijemnog ispita, nemoj ćaskati ni okretati se. Na samom kraju iskoristi nekoliko minuta kako bi prošao kroz sve odgovore i kako bi izašao iz sale sa sigurnošću da si sve dobro odradio.

Još se ne pripremaš sa OKmatematikom, šta čekaš?

Iskoristi poslednje dane pred prijemni da se uz rešene zadatke što bolje pripremiš za ispit iz matematike. Uz savremenu, online platformu za učenje matematike, učenje matematike za prijemni ispit za fakultet je jednostavno i zanimljivo, da ćeš i zaboraviti koliko si vremena proveo vežbajući zadatke.

Sve je online i dostupno kad god ti zatreba pomoć u učenju. Uz OKmatematiku priprema za prijemni ispit iz matematike postaće zabavna i krajnje efikasna, jer te očekuju video-zadaci sa jasnim i detaljnim uputstvima kako da ih uradiš. A za svaku nedoumicu u učenju možeš poslati poruku profesoru, jer je on online za tebe 24 časa.

Prijavi se i ti i zaboravi na tremu!