8 načina da izgradiš dobar odnos sa svojim profesorom

Uspeh u predmetu kao što je matematika zavisi od toga da li i na koji način komuniciraš sa svojim nastavnikom. Svaki predavač voli učenike koji pokazuju interesovanje za ispredavano gradivo i koji postavljaju adekvatna pitanja.

Postoji više načina da pokažeš zainteresovanost za gradivo iz matematike i dobiješ naklonost profesora.

Ovo je 9 najčešćih saveta koji će ti omogućiti da izvučeš svoj maksimum na časovima matematike:

1. Uvek budi aktivan

Najbitnije je da na predavanjima i časovima budeš aktivan. Na taj način ćeš usvojiti bar 60% gradiva u školi ili na fakultetu.

Trudi se da pratiš predavanja, budi pažljiv na svakom času, slušaj profesora, ali i svoje drugare, jer i od njih možeš dosta da naučiš, javljaj se da rešavaš zadatke, učestvuj! Ako nekada i pogrešiš, nije strašno. To se dešava i najboljim matematičarima. Profesor je tu da ti pomogne da zajedno dođete do pravog rešenja. Sledeći put kada budeš rešavao sličan zadatak, nećeš napraviti istu grešku, jer na greškama se uči, zar ne?

2. Zapamti ime profesora

profesorBilo bi poželjno da profesora redovno zoveš po imenu. Ako se ne potrudiš ni posle pola godine da zapamtiš njegovo ime, on može s razlogom da se naljuti.

Zapitaj se kako bi tebi bilo da neko od nastavnika ne zna kako se zoveš.

3. Poštuj rad i trud svog profesora

Ne zaboravi da svojim zalaganjem i posvećenošću svakodnevno profesoru staviš do znanja da ga ceniš kao osobu, a da još više poštuješ njegov rad i trud koji ulaže, kako bi tvojim vršnjacima i tebi preneo svoje znanje.

4. Stavi se u kožu svog predavača

Pokušaj da iz profesorskog ugla sagledaš predavanja, časove i matematiku uopšte. Nekada profesoru nije lako da se izbori sa tvojim vršnjacima i njihovim brojnim zahtevima. Sa profesorom uspostavi kontakt na pravi način, kako bi kasnije mogao da tražiš i dodatne informacije.

5. Ne upuštaj se u raspravu sa profesorom

Izbegavaj bilo kakvu raspravu sa profesorima. Takav način komunikacije nikad ne donosi prave rezultate. Budi konstruktivan u svakoj situaciji.

6. Priznaj kada nisi u pravu

Ako kroz razgovor utvrdiš da nisi u pravu, to treba i da priznaš. Naravno, očekuje se i od profesora da prizna svoju grešku. Diskusiju vodi smireno i pokušaj da pronađeš zajednički jezik sa svojim predavačem i, naravno, da rešiš problem.

7. Dobro razmisli, ako odlučiš da kritikuješ profesora

Kritika upućena profesoru može biti mač s dve oštrice. Zato budi oprezan! Objasni profesoru šta ne razumeš i pitaj ga da li si ti nešto pogrešno shvatio ili je možda on nešto preskočio prilikom izlaganja, ili ga ti jednostavno nisi dobro razumeo. Nemoj nikad biti drzak, jer ćeš tako samo stvoriti zategnut i negativan odnos sa profesorom. Možda profesor uopšte nije napravio grešku, već si ga ti pogrešno razumeo.

8. Nagradi profesora lepim rečima, ali budi iskren

Najbolja pohvala nastavniku je kada učenici pokažu interesovanje za njegovo predavanje; kada učestvuju u nastavi, postavljaju pitanja i kada su aktivni. Ukoliko nekada imaš potrebu da zaista istakneš koliko je neko predavanje bilo dobro i korisno, slobodno to kaži.

thumbs-up

Međutim, pohvale na račun predavanja zaista treba da budu iskrene; u suprotnom rizikuješ da te i profesori i drugari okarakterišu kao „šlihtaru”. Nemoj da laskaš kako bi dobio bolji status ili postao miljenik profesora matematike, jer većina njih ume da prepozna lažna laskanja i smatraju ih neprikladnim. Ovo ti nikada neće doneti i dobru ocenu!

Postoje i situacije kada jednostavno svi ovi saveti i smernice ne pružaju željeni rezultat. Možda ti ne odgovara način na koji profesor predaje, možda ne možeš da ostvariš pravu komunikaciju sa svojim profesorom, ili smatraš da on nema dovoljno vremena za sva tvoja potencijalna pitanja. U takvim slučajevima, ono što ne smeš dozvoliti sebi jeste da izgubiš interesovanje za matematiku.

Stoga, u okviru online časova matematike, kroz direktnu nastavu sa našim profesorima, možeš lako da razumeš i najteže matematičke začkoljice.

OKmatematika ima razvijene programe učenja matematike za više razrede osnovne i srednje škole i fakultete, uz pripremne programe za polaganje završnog i prijemnih ispita. Programi su potpuno usklađeni sa redovnim programima nastave matematike, koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvija propisuje za škole i fakultete.

Da li si spreman da zavoliš matematiku i naučiš je na sasvim jednostavan i zanimljiv način? Ako je tvoj odgovor potvrdan, prijavi se!