7 razloga zašto vaše dete ima loše ocene iz matematike

Trojke, dvojke i jedinice iz matematike su realnost sa kojima se učenik i roditelj suočavaju tokom ili na kraju svake školske godine.

Loše ocene u velikom broju slučajeva predstavljaju za roditelje alarm da nešto nije kako treba, a on se u najviše slučajeva oglašava kao signal da je dete lenjo, da ga mrzi da uči, da nije skoncentrisan i slično. Međutim, najčešće nije tako. Ono što je važno jeste da se problem koji utiče na rezultate vašeg deteta prepozna na vreme i pronađe način da se isti reši što brže i efikasnije.

Ukoliko niste sigurni zašto Vaše dete ima lošije ocene iz matematike, postavite sebi sledećih deset pitanja kako bi lakše identifikovali problem!

1. Da li Vaše dete brine preterano? Brinuti je u redu, ali samo u nekim granicama normale. Preterana briga može iscrpeti svu energiju koja je potrebna za koncentraciju i učenje matematike.

2. Da li Vaše dete preživljava neku traumatičnu situaciju kod kuće? Razvod i svađa roditelja, bolest ili smrt drage osobe mogu uticati na detetove kognitivne sposobnosti koje će se svakako reflektovati na ocene.

3. Da li Vaše dete doživljava određenu neprijatnost u školi zbog čega je popustio u učenju? Strah i neprijatnost se uglavnom manifestuje u napetosti, stresu i demotivaciji.

4. Da li se Vaše dete druži sa “problematičnom” grupom učenika? Obratite pažnju s kim se vaš tinejdžer druži u srednjoj školi, jer se to može odraziti na njihove ocene i uspeh u školi, koncentraciju, kao i na odnos sa roditeljima.

5. Da li je Vaše dete dovoljno motivisano? Motivisanje deteta za matematiku je jedan od teških roditeljskih zadataka. Okruženje koje kreiraju nastavnici, drugi učenici kao i sama škola mogu imati veliki uticaj na nivo dečije motivacije.

lose_ocene_1

6. Da li Vaše dete ima problema sa vladanjem i ponašanjem? Da li je agresivan i svadljiv? Agresivni oblici ponašanja mogu uticati i na intelektualne rezultate vašeg deteta i ako se ona ne spreči na vreme može biti indikativna za njegov dalji razvoj.

7. Da li Vaše dete ima problema sa samopouzdanjem? Da li se smatra neuspešnim ili pokazuje neku od znakova depresije? Ukoliko učenik ima negativnu sliku o sebi, to će svakako uticati na njegov školski uspeh i želju da svladaju određene prepreke.

8. Da li Vaše dete ima problema sa koncentracijom i fokusiranom pažnjom? Slabost koncentracije je školski problem broj jedan. Osobe koje imaju teškoće sa koncentracijom ne mogu da kontrolišu nametljive misli: one ih kao dimna zavesa sprečavaju da vide jasno cilj.

9. Da li je Vaše dete bolešljivo? Da li često izostaje iz škole? Da li on često ima glavobolje, povišenu temperaturu ili problema sa želucem? Da li mu je previše zabavno kod kuće dok je opravdano odsutan iz škole?

10. Da li je Vaše dete nezainteresovano? Da li mu je dosadno dok uči matematiku? Da li pokazuje znakove ravnodušnosti dok uči ovaj predmet? Ukoliko je potpuno indiferentan, to znači da bi se trebao pronaći modus da se učenik zainteresuje za brojke.

Koji god da se razlog krije iza loših ocena, važno je da probate da razumete svoje dete da biste smislili način da mu pomognete. Iz tog razloga, u našoj savremenoj školi OK Matematike iskusni i pre svega strpljivi profesori su kreirali nastavni plan i program, pomoću kojih je veoma lako savladati svaki deo problematičnog gradiva.

Pored škole matematike Vi kao roditelj imate mogućnost da svoje dete upišete na privatne online časove. Vaše dete će dobiti sve što mu je potrebno kako bi mogao prisustvovati sesijama na internetu i tako popravio ocene uz pomoć nastavne metode “jedan na jedan”.

Pomozite svom detetu da popravi ocene i stekne neophodno samopouzdanje da se izbori sa svim onim problemima koji ga koče u tome da ostvare svoj maksimum!