decak OKmata

6 primera kako koristimo matematiku u svakodnevnom životu

Ako pogledate dovoljno pažljivo, shvatićete da se u svakodnevnom životu matematika pojavljuje na najneverovatnijim mestima i da je možete pronaći tamo gde je najmanje očekujete. Matematika je, u stvari, univerzalni jezik naše okoline koji pomaže čovečanstvu da se oblikuje i razvija iz dana u dan.

Koliko puta ste čuli vaše dete da se zapita dok lupa glavu jednačinama, razlomcima, procentima i geometrijskim telima: „Šta će meni ovo u životu i da li ću uopšte ikada ovo znanje moći da primenim?”

Da sve to nije baš tako i da je matematika i te kako primenljiva u svakodnevnim situacijama svojoj deci možete pokazati na sledećih šest primera.

1. Bez osnovnog znanja matematike neće se snaći u prodavnici

Obična kupovina je sledeći primer. Krenite u veliku porodičnu nabavku namirnica. Objasnite deci koliki vam je budžet za tu kupovinu. Zajedno napravite spisak i dajte im zadatak da izaberu namirnice a da pritom ne pređu dozvoljenu sumu novca.

Na primeru će naučiti kako to uopšte nije moguće ako se ne primene osnovne operacije sabiranja, oduzimanja, množenja i deljenja. Znanje o procentima moći će da primene ako krenu da računaju koliko je određeni proizvod na sniženju. Možete da se zabavite tako što će svako od vas odokativno pokušati da proceni koliko je „teška” vaša potrošačka korpa. Najuspešniji, naravno, treba da bude nagrađen.

shopping okmata

2. Matematika pomaže da se naprave stvari za kuću

Izgradnja bilo čega što će unaprediti izgled vašeg doma i dati mu dodatnu vrednost ne može se obaviti bez znanja matematike. Uključite i decu u taj proces. Tražite im da vam pomognu i da izmere širinu, dužinu, da premere uglove, da zajedno idete u nabavku materijala koji se upotrebljavaju. Shvatiće da su im za sve potrebni brojevi i računanje.

Normalno je da bilo koje krupnije radove u kući izvode majstori, ali svakako će vaše dete jednog dana imati svoj dom i, ukoliko ga naučite da bilo šta u njemu napravi samo, to će mu sigurno uštedeti novac. A to neće uspeti bez poznavanja matematike.

3. Matematika kuvanje i mešenje pretvara u čistu zabavu

Više matematike vam je potrebno u kuhinji nego na bilo kom drugom mestu u kući. Neka pokušaju da umese hleb, omiljeni kolač ili palačinke a da se nimalo ne razumeju u matematiku. Da, tačno, naše bake su to radile odokativno, ali svaki pojedinačni recept je pravi mali algoritam.

Učenje matematike kroz kuvanje može da bude odličan način da se deca privole da uče matematiku, jer svako voli da pomaže u kuhinji. Naučite decu da znanje koje su stekli u školi primene u kuhinji. Kako će znati razliku između grama i litra ili jednu mernu jedinicu prebaciti u drugu ako su potpuno matematički nepismeni?

kuvanje OKmata

4. Krećete na put? Matematika vam pomaže da sve organizujete bez greške

Odlučili ste se da na put krenete automobilom. Zamolite decu da vam pomognu. Tražite od njih da izračunaju koliko će vam goriva biti potrebno ako znate koliko je dugačak put, kojom brzinom ćete otprilike voziti i koliko vaš automobil prosečno troši po kilometru. Sve je to matematika i računanje.

Danas postoji mnogo aplikacija koje sve ovo računaju umesto nas, mnogo online mapa koje nam pomažu da se snađemo, ali svako od nas bi morao da zna da izračuna makar najosnovnije od ovih stvari bez ikakvih pomagala.

5. Pomoću matematike naučiće da uštede novac

Stručnjaci su se nakon brojnih istraživanja složili – bez predznanja iz matematike ljudi su skloni da investiraju, štede i troše novac samo na osnovu emocija. A to je siguran put u finansijsku propast.

Uključite decu od početka u razgovore o novcu i budžetu, pa će i oni od malih nogu raspolagati prvo svojim džeparcem, a kasnije i svojim novcem, lakše i bez ikakvog straha. Naučiće da budu odgovorni i shvatiće zašto je potrebno da uče matematiku.

piggybank

6. Matematika vam pomaže da organizujete svoje vreme na pravi način

Vreme je naša najvrednija imovina. Ali ono neumitno curi i, ako svoje obaveze ne organizujemo na pravi način, većina dana će nam propasti, a ono što je trebalo da uradimo samo će se gomilati.

Eksperti su došli do sledeća tri koraka po kojima bi trebalo da organizujemo svoje vreme, a tu dolazimo do posla za „matematičare”. Na ovaj način možete da organizujete dečje obaveze i da nagradite one koji su bili najuspešniji u izvršavanju.

  • Odredite zajedno prioritete obaveza koje treba da ispunite, i dodelite im brojeve po važnosti:

Hitno5 poena

Veoma važno4 poena

Važno3 poena

Bilo bi korisno uraditi2 poena

NIje hitno1 poen

  • Odredite vremenski period za koji nešto mora da bude odrađeno:

Danas5 poena

Ove nedelje4 poena

Ovog meseca3 poena

Za tri meseca2 poena

Do kraja godine 1 poen

  • Pomnožite poene prioritetnih obaveza sa poenima vremenskog perioda i tako ćete dobiti poene za rangiranje, na primer:

5 (hitno) X 4 (ove nedelje) = 20 poena  

Igrajte se, pa ko bude uspešniji!

blok okmata

Uz zabavu i druženje na jednostavan način možete da objasnite svojoj deci koliko je matematika u stvari praktična i lako primenljiva nauka i da im pokažete da učenje i savladavanje lekcija nije bauk.

OKmatematika im pruža dobru podršku tokom učenja jer u svakom trenutku mogu da se obrate profesorima za pomoć. Osim toga, tu su i snimci svakog časa sa profesorom koje mogu da pogledaju koliko god puta žele. Online platforma za učenje obezbedila je i veliki broj video-lekcija uz koje na zanimljiv i moderan način vaše dete može da nauči matematiku.

Nemojte da čekate, obezbedite svojoj deci potrebnu pomoć.