matematika skola 6 nacina vezbanja letnjeg raspusta

6 načina kako da vaše dete ne zaboravi matematiku tokom letnjeg raspusta

Period letnjeg raspusta željno iščekuje svaki školarac. Vreme odmora, zabave i uživanja često može da utiče da deca zaborave ono što su učila tokom prethodne školske godine.

Koliko ste puta doživeli da se vaše dete malo više opusti, pa onda septembar uglavnom provedete zajedno sa njim u obnavljanju zaboravljenog školskog gradiva.

Kako se ovakav scenario ne bi ponovio i ove godine, odlučili smo da sa vama podelimo 6 zanimljivih i učinkovitih načina kako da vaše dete tokom leta vežba matematiku na zabavan i efikasan način.

Neka predmeti i priroda budu matematička igraonica

Ukoliko vaše dete provodi dosta vremena napolju ili ga interesuje priroda, motivišite ga da meri rast biljaka u odnosu na neke predmete ili u odnosu na brzinu rasta drugih biljaka. Na taj način će se bolje upoznati sa odnosom proporcija i time koliko je vremena potrebno da bi biljka izrasla određeni broj centimetara. Ako ste na moru, sakupljanje školjki i raznobojnih kamenčića pretvorite u matematičku lekciju: predložite sortiranje po boji, veličini, obliku i teksturi, jer ćete na taj način dete zainteresovati, a ujedno ga i podstaći da se aktivno bavi „mozganjem“.

Dugačka putovanja – idealna za vežbanje matematike

Na putovanju do određene letnje destinacije često se može čuti ponavljanje pitanja: „Kada ćemo stići?“. Da biste svom detetu prekratili trenutke dosade, možete iseći raznobojne papiriće i nakon određenog vremenskog intervala i pređenog broja kilometara davati mu po jedan papirić. Na kraju, kada stignete na željeno odredište, zajedno prebrojte papiriće i podsetite se koliko ste prešli kilometara i za koliko vremena.

Na taj način dete će pomoću opipljivh predmeta moći da sabira pređene kilometre i da uvidi koliko je vremena bilo potrebno da se dođe na destinaciju, te će mu put biti mnogo interesantniji, a vi ćete biti rasterećeni smišljanja dovitljivih trikova kako biste mu prekratili vreme.

Semenke od lubenice i broj 100

Razumevanje koncepta broja 100 nije jednostavno za decu školskog uzrasta jer je ovaj broj teško vizuelizovati na delu. Pomozite detetu tako što ćete predložiti da napravi zbirku od sto stvari, recimo 100 semenki lubenice.

Dalje ih možete podeliti u manje grupe od 20, 10 ili 5 semenki da biste videli na koji način se ostali brojevi mogu podeliti sa brojem 100. Kako biste sve učinili još zanimljivijim, semenke zalepite na obojeni karton, drugačije boje za svaku grupu, i sve pretvorite u zanimljivi matematički kolaž.

lubenica 100 broj

Supermarket – pravo mesto za rešavanje matematičkih problema

Koristite uobičajene dnevne aktivnosti za učenje. Tokom odlaska u nabavku motivišite dete da prepoznaje brojeve ili sabira cene. Pitajte ga koliko jabuka teži jedan kilogram, pa probajte da mu zadate da odredi težinu jedne jabuke ili pokušajte zajedno da izračunate koliko košta pojedinačan tetrapak mleka ako pakovanje od 4 tetrapaka košta određenu sumu novca.
Kombinacija je bezbroj, a zanmljiv pristup matematičkim problemima motivisaće vaše dete da brže i bolje razmišlja, kao i da jasnije upamti određene matematičke operacije.

Kuhinja kao matematički poligon

Kuhinja je sjajno mesto za vežbanje matematike, naravno ukoliko odrasli nadgledaju situaciju. Uzmite pomoćnika prilikom spremanja ručka. Ako vam je 400 grama paradajza potrebno za sos za 4 osobe, koliko bi vam paradajza bilo potrebno za sos za 6 osoba? Kako biste 24 jagode podelili na tri člana porodice?

Podsetite se razlomaka sa parčićima pice – koliko osmina staje u jednu četvrtinu, a koliko u jednu polovinu? Mogućnosti za vežbanje je bezbroj.

matematika kuhinja vezbanje kreativno

Bilo kada i bilo gde na moderan način do znanja uz OKmatematiku

Današnji školarci su deca nove generacije koja odlično poznaju mogućnosti koje im pruža internet. Uz OKmatematiku vaše dete će uvek biti u toku sa materijom i neće imati problema da savlada novo gradivo, a ne zaboravi staro. U bilo kom trenutku deca mogu pogledati kratke, jasne i zanimljive matematičke video-zadatke, mogu proveriti svoje znanje ili zatražiti pomoć oko eventualnih nedoumica.

Uz savremen način učenja dete će moći da ponovi gradivo zahvaljujući sažecima koje su OKprofesori pripremili specijalno za njega, ali i da „reprizira“ sve što poželi, jer mu je snimak dostupan svakog časa. Posebna pogodnost koja će omogućiti beskrajno uživanje vašem detetu jeste mogućnost da uči bilo gde, bilo kada i na bilo kom uređaju.

Lako, zanimljivo, savremeno – OKmatematika je namenjena za učenje po standardima 21. veka. Prijavite svog školarca već danas i zaboravite na probleme koje nosi početak nove školske godine.