6 načina kako da se pripremiš za povratak u školsku klupu

Najveća dečja radost u toku godine je letnji raspust, koji podrazumeva bezbrižno druženje u prirodi i kasno leganje u krevet. Ipak, povratak u školu nakon duže pauze može kod dece izazvati strah i anksioznost, ističu stručnjaci.

Školovanje je, po mišljenju mnogih, najlepši deo života, ali kako se prvi septembar približava, ti osećaš sve veću tremu. Nema razloga da se brineš! Dokle god se pridržavaš nekoliko jednostavnih koraka, ići će ti dobro.

1. Postavi svoje ciljeve

Poslednje dane avgusta iskoristi tako što ćeš zapisati sve ciljeve koje želiš da postigneš tokom prvog polugodišta. Upoznaj nove drugare, izaberi sport koji voliš i učlani se u klub, napravi plan učenja kako bi dobio bolje ocene itd.

2. Obnovi gradivo koje si učio

Verovatno nisi imao nikav domaći koji si morao da uradiš za vreme raspusta, ali to ne znači da prvog dana školu treba da posetiš nepripremljen. Podseti se zadataka koje si radio pre raspusta, jer neki profesori već prvog dana vole da propituju učenike.

Da li znaš da uz OKmatematiku možeš da postaneš jedan od najboljih matematičara u svom odeljenju, a da čak ni ne moraš da ideš na dosadne časove, gubiš vreme u prevozu i prilagođavaš se terminima koje ti zakazuje profesor? Sada možeš uzeti online kurs za razred koji pohađaš i uz pomoć OK profesora na internetu lako savladati sve matematičke začkoljice i doći do petice koja će to i dokazati.

Ako si do sada imao poteškoća prilikom rešavanja domaćih zadataka, pravo je vreme da napraviš neke promene. Uz hitnu pomoć koju možeš pronaći na OKmatematici, za svaki zadatak koji ne umeš da rešiš, dobićeš pomoć profesora u najkraćem roku.

3. Raduj se lepim stvarima koje te očekuju

Možda ćeš već tokom prvog meseca ići na izlet u prirodu ili na rođendan dobrog drugara, ili možda tvoje odeljenje planira zanimljiv eksperiment. Postoji dosta razloga zbog kojih treba da se raduješ povratku u školsku klupu. Možda prvog septembra upoznaš svoju novu simpatiju… Nikad se ne zna.

4. Ne žuri da povratiš stari ritam

Trebaće ti malo vremena da se uklopiš u staro-novo okruženje i počneš da doživljavaš školu kao deo svoje svakodnevice. Međutim, to je uobičajeno i svima se dešava. Zato nemoj da budeš prestrog prema sebi, ako tokom prvih nedelja ne uspeš da se vratiš u svoju staru rutinu. Opusti se i ubrzo će sve doći na svoje mesto.

5. Počni da ležeš u krevet na vreme

Tokom leta, možda si legao kasnije i ustajao oko podneva, ali sada je neophodno da to počneš da menjaš. Da ti rano ustajanje kada kreneš u školu ne bi predstavljalo problem, treba da:

– počneš da ležeš na vreme bar sedam dana pre polaska u školu kako bi se tvoj organizam navikao na nove promene;

– otvoriš roletne čim ustaneš kako bi te razbudila prirodna svetlost koja će te motivisati da kreneš u nove radne pobede;

– izbaciš obroke u kasnim večernjim satima, jer će ti oni narušiti raspoloženje, a sutradan ćeš se osećati dosta umornije.

Bedtime_reading

6. Budi spreman na neočekivano

Čak i najbolje isplanirana rutina ne može se odupreti svim nepredviđenim situacijama koje kroji život. Bez obzira da li te očekuje kontrolni zadatak ili planiraš da ideš na koncert sa društvom, uvek će postojati neočekivane stvari kojima ćeš morati da prilagođavaš svoje planove.

Iako sada s tvoje tačke gledišta povratak u školu deluje veoma naporno, već posle nekoliko dana uživaćeš na velikom odmoru sa društvom, sabirajući utiske sa raspusta. Vrlo brzo će stići i nove obaveze – testovi, domaći zadaci, odgovaranja… Nećeš ni trepnuti, a zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta već će biti tu.  

Zato znaj da šta god da se desi i kakav god problem da imaš, OKmatematika je uvek tu da ti pomogne da najteže zadatke rešiš na jednostavan i razumljiv način. Savladaj matematiku uz pomoć inovativnih metoda koje ti nudi OKmatematika i zablistaj na kontrolnim zadacima koji su pred tobom.