Digital composite image of schoolgirl holding abacus against chalkboard

5 strategija kako da vaše dete od malih nogu zavoli matematiku

Jeste li se zapitali zašto niste svom detetu ranije pokušali da usadite ljubav prema prirodnim naukama? Ili ste dopustili da vas to pitanje sačeka onda kada je vaše dete krenulo u školu i naišlo na prvu prepreku u razumevanju matematike?

Često se pitamo zašto je matematika jedan od najtežih predmeta deci, a zapravo ni ne pomislimo da je glavni razlog – njeno nedovoljno poznavanje.

Zato, roditelji, pokušajte da svoju decu odmalena naučite da zavole matematiku. Uz ovih 5 jednostavnih a delotvornih taktika možete uspeti u tome:

1. Počnite s brojanjem

Kako drugačije startovati misiju ja volim matematiku nego brojkama. Pomozite detetu da nauči da broji na isti način na koji ćete mu kasnije objašnjavati i druge oblasti iz matematike. Znamo da deca najlakše pamte kada neko ponovi pre njih, zato se pripremite za beskonačno ponavljanje. Potražite na internetu razne brojalice i krenite u akciju. Istraživanja su pokazala da deca najbolje zapamte kada uče kroz igru. Brojte tanjire na trpezarijskom stolu, igračkice iz kinder jaja, kocke… Učinite ih matematiku kroz igru i videćete napredak. Isprobajte koji od načina vaše dete najbrže usvaja, a onda se brže-bolje usmerite na učenje drugih matematičkih principa. Pre nego što trepnete, vaše dete će znati da sabira i oduzima. 

Three little friends playing with wooden bricks

2. Koristite predmete iz okruženja kako biste primenili matematiku

Sve što vam je potrebno da biste dete naučili matematiku, već imate u svom okruženju. Dugmići, novčići, voće, konzerve, flaše, drveće… Čak se i ne mogu nabrojati svi predmeti koje imate na raspolaganju. Kakav li će samo vašem detetu biti izazov da broji koliko ima crvenih automobila na semaforu pre nego što krenu ili dugmića i cvetova na košulji komšinice pre nego što se ona udalji. Jednom kada dete savlada brojanje istih predmeta, zakomplikujte malo. Ovako dete učite da predmeti ne moraju da budu isti da bi se slagali. Svi se sećamo koliku nam je glavobolju zadavao zadatak sa brojanjem i raspodelom jabuka, a šta se dešava kada skupu jabuka priključite skupove pomorandži i krušaka, pa treba da izračunate koliko ćete imati od svake vrste voća posebno?
Nastaje konfuzija: da li prvo računati jabuke, pomorandže ili kruške, i da li je uopšte bitan redosled?

3. Igrajte matematičke igrice

Postoji veliki broj društvenih igara koje su dobar saveznik u učenju matematike.
Složenije igrice koje su danas popularne kod dece posebno su dobrodošle kada je reč o vežbanju sabiranja i oduzimanja. Primera radi, igranje igre Čoveče, ne ljuti se uči brojanju, dok raspolaganje novcem i plaćanje poreza u Monopolu ili sabiranje karata u Tabliću pomaže u savladavanju osnovnih računskih operacija.
Upotrebite maštu. Neke od najboljih igara potiču iz vaše mašte. Ne moraju biti kupljene. Izmislite sami igru koju će vaše dete obožavati. Nacrtajte školicu na ulici i detetu postavljajte matematičke izraze koje treba da izračuna. Ukoliko rezultat izraza bude tačan, potrebno je da dete pronađe broj i stane u odgovarajuće polje. Kada izračuna naredni izraz koji ste mu zadali, neka se pomeri u polje koje odgovara tom rezultatu, i tako redom. Matematika može da bude aktivnost u kojoj uživaju, a ne od koje jedva čekaju da pobegnu.

boardgames

4. Napravite kolače zajedno

Pomaganje u kuhinji prilikom pravljenja slatkiša ne samo da može biti zabavno detetu već je ujedno i dobra provera savladavanja razlomaka. Dajte mu plastični nož i zadajte na koliko jednakih delova treba da podeli kolač – čretiri, šest ili osam. Zamislite samo kako će se osetiti važnim što je on glavni u raspodeli slatkiša, umesto samo da dobije svoj deo.
Neka vam ti delovi kolača posluže da deci pokažete kako da sabiraju razlomke. Npr.:Latex formula kolača + Latex formula kolača je Latex formula kolača.
Odvojte dva dela kolača i spojite ih da biste pokazali da oni čine polovinu kolača. Lakše će shvatiti kada budu videli golim okom.

5. Uvrstite matematiku u svakodnevan život

Svesno ili ne, znamo da matematiku primenjujemo svakog dana. Povezujući matematiku sa primerima iz života, pomoći ćete svom detetu da je lakše razume i zavoli. Evo nekih naših predloga kako možete da započnete ovu igru:
– Dok čekate u automobilu zeleno svetlo na semaforu, pitajte koliko plavih automobila vidi?
– U čekaonici kod lekara pitajte ga koliko dece će ostati da čeka ako troje bude prozvano da uđe u ordinaciju?
– U prodavnici, koliko kesica čipsa ćemo moći da kupimo ako imamo 150 dinara?
– Ako smo pojeli samo četvrtinu ručka, koliko nam je još ostalo?
– Dajte mu da između manje i veće čokoladice izabere onu koja manje košta.

saobraćaj1
Jednom kada detetu pokažete kako matematika može biti zabavna, imaće entuzijazam za dalje učenje. Upravo je i online platforma OKmatematika koncipirana tako da vaše dete dobije gradivo izabranog razreda na pristupačan, postepen i moderan način, s ciljem da otkloni svaki otpor prema matematici i profesorima koji je predaju i da, kada krene u školu, veoma lako dođe do željene ocene. Osim toga, OKmatematika uči decu disciplini i sticanju radnih navika, a to su vrednosti koje će im koristiti tokom čitavog života.

Pogledajte koje sve usluge vam nudi OKmatematika.