Cute little girl drawing with colorful crayons

5 saveta kako da pomognete detetu da samo radi domaće zadatke

Domaći zadatak je za mnogu decu noćna mora, ali ne dozvolite da to bude i za vaše dete.  

Sigurno da ste u nekom trenutku pomislili kako je jedino vaše dete lenjo kada na dnevni red dođu domaći zadaci.
Da vam olakšamo – većina dece ne voli da radi domaće zadatke, pokazuje istraživanje Ask Kids, u kome je od 778 roditelja ispitanika skoro 84% radilo domaći umesto svoje dece. To svakako nije jedani način da stvorite radne navike kod deteta. Čak je i pokušaj da ga na silu naterate da završi svoje obaveze odmah po povratku iz škole uzaludan, a vikanje, ucenjivanje i smišljanje raznih metoda tek tada nemaju efekta.

Stoga, nemojte terati decu da rade domaći, već pokušajte da promenite pristup. Uz ove jednostavne trikove, privolite svoje dete da počne samo i na vreme da radi domaće zadatke:

1.Eliminišite reč domaći iz svog rečnika

Zamenite je rečju učenje i rezultate ćete videti veoma brzo. Kada na drugačiji način formulišete ono što želite da kažete detetu, ono će to lakše i prihvatiti. Ako dete pak kaže da nema domaći zadatak danas, treba da mu objasnite da postoji vreme za učenje, čak i kada mu nastavnik ili profesor nije zadao konkretan domaći.

2. Neka vaše dete samo bira vreme kada će učiti

 

Bilo da je to posle ručka ili odmah po dolasku iz škole, odluka je na njemu. Kada je reč o mestu obavljanja domaćih zadataka, potrudite se da uvek bude za radnim stolom. Iako će deca verovatno negodovati, jer više vole da uče za trpezarijskim, a ne za svojim radnim stolom, poslušajte savete pedagoga koji po pitanju učenja prednost daju upravo radnom stolu. Još jedna stvar o kojoj ne bi trebalo da mu prepuštate odluku je da li će učiti ili ne, jer učiti se mora.

Close-up of cute boy reading book while preparing for lesson in library

3. Utvrdite raspored učenja

 

Nakon što vaše dete jednom izabere kada će učiti, potrudite se da svakog dana ispoštuje taj plan, kako bi mu postao rutina. Vremenom će se ustaliti, pa će vaš mezimac na taj raspored potpuno i zaboraviti. Ujedno će mu to služiti kao podsetnik kada je vreme da završava igranje i zagreje stolicu. Na početku će svakodnevno učenje od pet do šest popodne vašem detetu biti naporno, ali svaki početak je težak, zar ne? Zapamtite – rutina posle nekog vremena postaje navika.

4. Nemojte insistirati da pomognete

 

Uradite to samo ukoliko vaše dete to zatraži. A kada vam kaže da može samo da reši sve, a uprkos tome ne uspe, nemojte odmah da mu priskočite u pomoć. Pogurajte svoje dete i navedite ga da samo dođe do rešenja.

parents children homework

5. Budite uzor svom detetu

 

Da bi se vaše dete ponašalo onako kako želite, potrebno je da ima na koga da se ugleda. Nemojte se nervirati ako vam je dete neorganizovano, to je mana mnogih školaraca, već mu pomozite da nauči u čemu je tajna. To ćete najbolje postići ako sami budete davali pravi primer. Objasnite mu koliko i vi imate obaveza, pa ipak sve uspevate da postignete samo zahvaljujući dobroj organizaciji, a zatim mu pomozite da odredi prioritete u učenju i shvati zašto je bitno da se prvo urade najvažnije stvari.

 

Čak i ako ovi saveti ne urode plodom, ne brinite.

Uz zanimljive sadržaje, metodičan pristup radu i online pomoć profesora koju vaše dete dobija na OKmatematici, neredovno obavljanje školskih obaveza biće prošlost. Postupno objašnjeni video-zadaci i provere znanja nakon svake oblasti, kao i izveštaji o aktivnostima, uštedeće vam  vreme, te ćete uvek moći da pratite napredak svog deteta. Savremen način učenja, koji će probuditi želju svakodnevnog vežbanja raznovrsnih zadataka na platformi OKmatematika, biće važan korak ka usvajanju radnih navika koje će koristiti kako tokom školovanja, tako i u životu.