5 čuvenih dečjih filmova o matematici

Svi smo kao deca voleli da gledamo crtane i igrane filmove, a naši mališani se u tome ne razlikuju od nas. Da li ste razmišljali o tome da uz uživanje u gledanju deca mogu i naučiti nešto novo i korisno?

Zato smo izabrali neke čuvene filmove nakon čijeg gledanja će klinci, osim zabavnih događaja, pamtiti i dosta edukativnih scena.

Predlažemo vam da odaberete neke od poznatih filmova sa ove liste:

1. Donald in Mathmagic Land (1959)

Radnja ovog filma je uzbudljivo putovanje kroz matematičku zemlju čuda. Na ovaj put decu vodi čuveni animirani junak Paja Patak. U toku pustolovina prikazana je uloga matematike i zlatnog pravouganika u mnogim oblastima, kao sto su umetnost, arhitektura, inženjerstvo…

Na interesantan način prikazana je i njena velika povezanost sa muzikom. Pojavio se u bioskopima davne 1959. i popularan je kod svih generacija već više od 60 godina!

2. The Story of One (2005)

Ovaj dokumentarac o matematici je izvanredna priča o broju jedan. Osim što je veoma zanimljiv, poseduje i puno smešnih delova koji će se dopasti klincima. Deci će se svideti i to što je ovaj broj prikazan kao živi lik i što se kroz radnju provlači pregršt komičnih scena.

3. Matilda (1996)

Ovo je film o devojčici koja je matematički genije i poseduje supermoći. Ova komedija prikazuje svet kroz oči male Matilde, koja je suočena sa brojnim izazovima. Ako ga pogledaju, deca mogu videti kako ih učenje može usrećiti i dovesti do veće samostalnosti.

filmovisredjena12

4. Eustice Solves A Problem (2004)

Ovo je kratki australijski film o dečaku koga majka nagovara da se prijavi za televizijski kviz. Uz mnoštvo matematičkih pitanja koja se postavljaju u toku radnje, ovo je i priča o važnosti prijateljstva, hrabrosti i zauzimanja stava.

5. Hidden Figures (2016)

Ova drama za decu je napravljena po istinitoj priči. Radi se o tri matematičarke koje su radile za agenciju NASA i imale značajan uticaj na putovanje Johna Glenna u svemir 1962. Radnja obiluje matematikom koja je na visokom nivou za osnovce. Ipak, gledajući ga, deca shvataju važnost matematike za najveće korake koje je čovečanstvo pravilo, kao što je putovanje u svemir.

Filmovi su sigurno jedan od interesantnijih načina da se deca zainteresuju za matematiku. Svi smo mi nekada bili klinci, tako da znamo da je zabava veoma dobra motivacija za učenje. Za matematiku nekad treba uložiti napor, ali ako joj pristupimo na zabavan način, prestaje da bude puko vežbanje i prerasta u strast.

Stoga, bez obzira na prethodne teškoće u njenom savladavanju, odgovarajuća podrška i veoma interesantan i razvijen program učenja omogućiće deci da zavole i nauče ovu nauku.

OKmatematika nudi zabavan i moderan način edukacije za vaše dete, a vodi je tim stručnih predavača sa dugogodišnjim iskustvom.