10 koraka kako da poboljšate svoje ocene iz matematike

Mnogi đaci traže tehnike za najbolje učenje matematike. Ovo je lista koja će vam pomoći da pravilno savladate gradivo iz matematike, a samim tim i da poboljšate svoje ocene.

1. Najvažnije je da razumete ono što učite

Ako ne razumete nešto, fokusirajte se na savladavanje teme pre nego što pređete na sledeću. Zvuči jednostavno, ali je neophodno. Recimo da učite aritmetiku. Oni koji teško razumeju kako da dodaju i oduzmu negativne i pozitivne brojeve imaće problema sa ovom oblasti. Pojedini đaci, kada se nađu u situaciji u kojoj nešto ne razumeju ili ne mogu da reše neke zadatke, obično pređu na sledeću lekciju u nadi da će je lakše zapamtiti. Ovo je recept za katastrofu!

Matematika je veoma slična učenju čitanja. Morate da naučite kako da čitate slova kako biste mogli da pročitate knjigu. Sve lekcije iz matematike uče se određenim redosledom, jer se svaka tema nadovezuje na prethodnu. Ako imate problem sa nekom temom, nastavite da radite na njoj dok je ne razumete u potpunosti, a i da samim tim budete u mogućnosti da uspešno rešite određene zadatake. Koristite raznovrsne tehnike kako biste savladali lekcije – dodatna nastava, čitanje dodatne literature ili platforme poput OKmatematike, koja će vam pomoći da razumete određeno gradivo. Ako samo pređete na sledeću lekciju bez razumevanja prethodne, još više ćete se uplašiti i verovatno ćete početi da gubite nadu.

2. Vodite se poznatim primerima

Radite zadatke i proverite svoje odgovore kako biste stekli praksu. Vežbajte tako što ćete se voditi primerom sličnog zadatka. Rešavajte probleme koji imaju odgovore u knjizi i proverite svaki. Uvek počnite sa najlakšim problemom, čak i ako mislite da ćete ga „lako” rešiti. Veoma je važno da izgradite samopouzdanje. Postepeno radite sve teže i teže zadatke iz svoje knjige i proverite odgovor za svaki od njih. Nakon odrađenih desetak ili više zadataka (najbolje je dvadesetak), spremni ste za sledeću lekciju. Najvažnija stvar je da shvatite kako se rešavaju zadaci, a ne samo da završite sa tom lekcijom, jer tako nikada nećete savladati nove lekcije. Ne možete samo da pročitate lekciju iz knjige i da postanete ekspert za tu temu. Morate rešavati zadatke. Ako ne možete samostalno da rešite zadatak, onda niste spremni da nastavite dalje. Dobra vest je da će vas problemi u radu naterati i zainteresovati da razmišljate i pokušate da shvatite kako se zadaci zaista rešavaju.

3. Rešavajte zadatke postupno

Kada počnete da radite matematički zadatak, nemojte „tražiti put od problema do odgovora” u vašoj glavi pre nego što bilo šta napišete. Uobičajeno je da, kada neko gleda na matematički problem, odmah pokuša da u svojoj glavi reši kompletan zadatak pre nego što bilo šta napiše.

Uzmite, na primer, algebru. Posmatrajući jednačinu, dolazite u iskušenje da je rešite u svojoj glavi a da ništa ne zapišete. Zato nikada ne rešavajte matematički problem a da ga ne zapišete.

Ono što treba da uradite jeste da počnete sa pisanjem zadatka. Tada ćete početi da ga rešavate korak po korak. Zapišite čak i jednostavne stvari. Ono što treba jeste da uverite sebe da je svaki korak koji napišete potpuno u redu. Drugim rečima, ako rešavate jednu jednačinu, na primer, i oduzimate 10 sa obe strane, zapišite to. U sledećem koraku zaista to i oduzmite. Nakon toga, ako morate podeliti obe strane sa 2, napišite to i posle toga u SLEDEĆEM koraku zaista podelite. Ovo vam omogućava da razbijete problem na komadiće. Ako možete biti sigurni da je svaki mali korak ispravan, onda ćete biti na putu ka dobrom rešenju. Ako pokušate da uradite previše stvari odjednom, što je uobičajeno, verovatno ćete nešto uraditi što neće biti dobro ili će vas samo zbuniti i navesti na pogrešan odgovor.

zadaci4. Rešavajte zadatke u okruženju koje neće remetiti vašu pažnju

Kada učite i radite domaći zadatak, pokušajte da pronađete mesto na kojem vam ništa neće odvlačiti pažnju. Slušanje televizora kao pozadinske buke dok rešavate zadatke može vam samo odvlačiti pažnju i fokus sa zadataka. Mnogo bolje ćete se fokusirati ako zadatke rešavate u miru i tišini. Kada je buka oko vas, ona vam skreće pažnju i morate pročitati nešto možda 3 ili 4 puta, dok biste u tišini bili mnogo koncentrisniji jer ne bi bilo ničega što bi vas ometalo. Pokušajte da nađete mirno mesto da biste rešavali matematičke zadatke, jer smo sigurni da ćete ih rešavati mnogo brže i nećete gubiti fokus, a i apsorbovaćete mnogo više znanja.

5. Potvrdite svoje znanje pomažući drugima

Ako vas neko pita za pomoć, pokušajte da mu objasnite gradivo najbolje što možete. Ovo će izgledati malo čudno za ovu listu, ali postoji jedna univerzalna istina. Oni koji mogu da podučavaju druge znači da su u potpunosti savladali materiju. Mnogo puta će, kada učite u grupama, biti jedan član grupe koji neće shvatiti način na koji se rešavaju zadaci. Pokušajte da pomognete toj osobi, objasnite mu, čak i ako će vaše rešavanje nekog zadatka trajati duže. Ne samo da ćete se osećati kao da pomažete nekom drugom da uspe već će i proces ponavljanja informacija nekom drugom i raspodela gradiva na manje delove pomoći da ga još bolje razumete. Ovo će vam pomoći da shvatite šta je za vas predstavljalo prepreku i kako ste prevazišli ovaj problem, što vam dalje može pomoći u rešavanju drugih matematičkih problema.

zajednicki_rad6. Nikada nemojte raditi zadatke hemijskom

Nikada, nikada ne radite zadatke hemijskom. Ovaj korak je prilično jednostavan. Vi ćete pogrešiti; to je samo pitanje vremena. Kada to učinite, poželećete da izbrišete grešku. Nikada nećete želeti da nešto precrtate i da pišete pored žvrljotine. Tada ćete imati papir koji nije čist i pun je stvari koje ste prcrtali, a precrtane greške će zapravo povećati vašu zabrinutost oko rešavanja zadataka. Želite čist papir sa čistim i dobro osmišljenim rešenjem.

7. Koristite običnu olovku

Pokušajte da koristite običnu olovku i zasebnu gumicu koja nije deo olovke. Ništa nije gore od pravljenja greške i pokušaja da se nešto izbriše a da onda to zamrlja vašu stranicu. Jeftine gumice će to učiniti, a tada će i vaše rešavanje zadataka biti teže.

olovka8. Rešavajte zadatke postupno

Radite svoje zadatke postupno i uredno. Uvek radite probleme vertikalno, sa jednim korakom na svakoj liniji. Nikada ne radite horizontalno. Možda će trebati više papira, ali ćete moći lakše da pratite ono šta ste uradili i dokle ste stigli. Što je još važnije, nastavnik će moći bolje da prati vaš rad.

9. Zadatke rešavajte odmorni

Ne rešavajte matematičke probleme kada ste umorni. Kada radite nešto a umorni ste, može vam se prispavati, što može dovesti do lošeg sagledavanja problema koji mogu nastati u rešavanju zadataka. Najbolje bi bilo da ste odmorni i bistre glave kako biste mogli bolje da savladate prepreke i probleme.

10. Nacrtajte problem koji rešavate

Ako možete, nacrtajte sliku zadatka koji rešavate. Ovo je primenljivo u većini oblasti iz matematike i fizike. Učinite sebi uslugu i nacrtajte sliku onoga što se od vas u zadatku traži, čak i ako je vaša slika jednostavna. Vi ste vizuelna bića, proces crtanja situacija će vas terati da usvojite ono što se u zadatku zaista traži. To će vam zaista pomoći da shvatite kako da nastavite da rešavate zadatak.

crtanje

Saveti koje smo naveli pomoći će vam, ali i dati samopouzdanje u učenju matematike i savladavanju novih oblasti, bez obzira na nivo znanja, kao i u rešavanju matematičkih zadataka bez obzira koji nivo znanja posedujete.

Pomoću strategije i OKmatematike do boljih ocena iz matematike

OKmatematika je interesantna online platforma koja će vam pružiti odličan osnov kako biste bili u koraku sa gradivom i onim što je važno za svaku oblast. Pomoću usluga koje nudi OKmatematika savladaćete potrebno gradivo tako što ćete imati priliku da postepeno učite i vežbate. Svakako da nova znanja zahtevaju i dodatni napor kako bi se savladala; zato je tu onlajn-podrška u vidu nastavnika koji su vam na raspolaganju preko sistema poruka i koji će vam pomoći da lako i brzo savladate novo gradivo.

Najvažnija stvar kod rešavanja svakog zadatka jeste da budete odmorni, da svoje zadatke radite postupno i u miru, zapisisujući svaki korak bez bojazni da ćete nešto pogrešiti. Ako se budete držali ovih koraka, možete biti sigurni da će vas ona dovesti do pravog rešenja.

Prijavi se i ove godine dođi do boljih ocena.